Frederiksberg Klimasten – En permeabel græsarmeringssten
Projektresumé:
Periode:
Bygherre:
Projektbeskrivelse
Frederiksberg Klimasten er udviklet af Midtgaard NS i samarbejde med Frederiksberg Kommune og Dines Jørgensen & Co. A/S i forbindelse med et klimatilpasningsprojekt.
Målet var at udvikle en sten, som er med til at håndtere regnvand, skabe biodiversitet bedre vækst- og regenerationsbetingelser for græs og på den måde skabe et mere ensartet og længerevarende grønt udtryk.
Frederiksberg Klimasten er baseret på Midtgaards permeable beton. MiPerStone, som er vandgennemtrængelig og samtidig kan tilbageholde vand i betonen. Det betyder, at jorden holdes fugtig og vandet langsomt frigives til græsset. Betonstrukturen i stenen er som en svamp og gør, at både regnvand og ilt optages i og bevæger sig gennem stenen.
Frederiksberg Klimasten har et græsareal, som udgør hele 78 % af overfladen, og heraf består halvdelen af plantehuller. Græssets rødder kan brede sig overjordisk via dybe gennemgående forbindelser. Stenen er låsbar og tåler tung trafik.
Frederiksberg Klimasten er anlagt på følgende veje: P .G. Ramms Alle, Bülowsvej og Peter Bangs Vej, Frederiksberg.
Frederiksberg Klimasten vandt Frederiksberg Kommunes Innovationspris 2019 for kunne opbevare regnvand og dermed skabe mindre pres på kloakkerne.
Frederiksberg Klimasten blev præsenteret som “Fremtidens belægninger” under Klimakonferencen “Vejvand, byrum og klimatilpasning 2019 – udfordringer og muligheder· af Jan Støvring fra Københavns Universitet.
Trafikklasse T2.